U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.
In de volksmond worden pinda’s vaak noten genoemd, of vice versa. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen beide. Pinda’s behoren tot de peulvruchten en rijpen onder de grond. Noten daarentegen groeien aan bomen. Wat ze wel overeenkomstig hebben, is dat beide een positieve invloed op de gezondheid kunnen hebben. Hieronder lees je de voornaamste voordelen van het eten van noten en pinda’s!
Noten en pinda’s bevatten veel vitamines en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en vitamine B. Vitamines en mineralen spelen een grote rol bij verschillende reguleringsprocessen van het lichaam en zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale ontwikkeling.
Onverzadigde vetten passen in een gezonde voeding. Ze beïnvloeden het cholesterol gehalte op een positieve manier, het ‘slechte’ LDL-cholesterol wordt namelijk verlaagd. LDL-cholesterol is niet goed voor onder andere de bloedvaten. Door verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten, verklein je het risico op hart- en vaatziekten. Ook voor onverzadigde vetten, zoals voor vrijwel alle voedingsmiddelen, geldt: neem met mate. Ongeveer 25 gram onverzadigde vetten is de bovengrens voor de dagelijkse hoeveelheid.
Naast vitamines, mineralen en onverzadigde vetten, bevatten noten en pinda’s ook veel eiwitten. Zoals wellicht inmiddels bekend, dragen eiwitten bij aan het spierherstel en geeft het een verzadigd gevoel. Een gezonde referentie-inname is voor niet-sporters 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voor (fanatieke) sporters is dit ongeveer 1,5 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Noten en pinda’s zijn verkrijgbaar in verschillende bewerkingen. Tijdens het branden veranderen de voedingswaarden. Ongebrande noten en pinda’s bevatten de meest gezonde voedingsstoffen. Uiteraard adviseren wij ook om ongezouten noten en pinda’s te nemen, vanwege het feit dat zout een negatieve invloed heeft op je gezondheid. Zo vergroot zoutinname de kans op een hoge bloeddruk.