Afvallen met eiwitten (shakes)

Afvallen met eiwitten (shakes)

Niets hielp me om snel af te vallen… ik werd er gek van! Vroeger viel ik zo makkelijk af, maar sinds ik de 30 ben gepasseerd gaat het allemaal niet meer zo makkelijk. Ik probeerde het ene dieet na het andere, tot mijn huisarts me vertelde dat ik het snelst zou afvallen met eiwitten of het eiwittendieet. (Blog en ervaringen geschreven door Nico O.)

Maar het kwartje viel niet direct, dus er ging nog een half jaartje overheen voordat ik eindigde bij het boek ‘Body, een lijfboek‘. Ook in dit boek werd het belang van eiwitten benadrukt, dus ik besloot het maar eens te proberen. (by the way.. dit boek veranderde mijn opvatting over voeding voorgoed!)

De resultaten waren verbluffend!!! Ik heb gedurende het eiwittendieet geen seconde honger gehad… letterlijk! En nog mooier was dat de kilo’s er vanaf vlogen en mijn lichaam meer vorm kreeg. Ik verdiepte me nog verder in de materie en er ging een wereld voor me open. Dit inzicht heeft ervoor gezorgd dat ik de rest van mijn leven slank zal zijn.

Maar waarom zijn die eiwitten dan zo essentieel bij het afvallen?

Ik zal je later in het artikel verder uitleggen hoe het werkt, maar hier alvast de opsomming van de voordelen:

  • Je valt er razendsnel door af
  • Je krijgt er minder honger door
  • Het helpt te voorkomen dat je spiermassa verliest bij een energie tekort of bij duursport
  • Het bevordert je spieropbouw

Waarom eiwitten je helpen afvallen

Ten eerste zorgen de eiwitten er dus voor dat je minder trek en honger hebt gedurende de dag.** Lijk het jou ook niet heerlijk om niet meer van maaltijd tot maaltijd te leven en steeds bezig te zijn met eten? Ik kan me niet meer heel goed herinneren hoe het voelde om zo te leven, maar ik weet wel dat ik de hele dag aan het struinen was in de kasten. Ik leek soms wel een junk die op zoek was naar een ‘score’. Toen ik met het eiwitdieet startte was dat direct voorbij… van de een op de andere dag. Ongelofelijk!

**Onderzoek 1 en onderzoek 2 onderschrijven dit, al moet ik toegeven dat ik steeds minder om onderzoeken geef omdat ze vaak eenzijdig worden belicht. Maar toch… het zegt wel iets en ik heb het zelf ervaren.

Ten tweede wijzen verschillende onderzoeken uit dat je hersenen een belangrijke rol spelen bij het reguleren van je gewicht.** En er zijn daaropvolgend onderzoeken die uitwijzen dat eiwitten de hormonen beïnvloeden die daarvoor verantwoordelijk zijn… in de positieve zin, natuurlijk.

**Onderzoek dat aantoont dat je hersenen je gewicht beïnvloeden en het onderzoek dat aantoont dat eiwitten een positief effect hebben op deze hormonen.

Ten derde is het wetenschappelijk vastgesteld dat je lichaam van iedere eiwitcalorie zo’n 20% – 30% nodig heeft om de eiwitten af te breken. Met andere woorden… stel dat je 100kcal aan eiwitten eet, dan levert dat effectief maar 70kcal op. Eiwitten verhogen dus het aantal calorieën dat je verbruikt.

Ten vierde blijkt uit onderzoek dat mensen die een eiwitrijk dieet volgen, minder trek hebben laat op de avond. Meestal zijn deze calorieën extra en komen ze bovenop de reguliere maaltijden die men eet… en meestal is het ook geen plak komkommer dat de mensen ‘s avonds laat eten ????

De onderstaande grafiek vond ik op Authoritynutrition.com, dat gebaseerd is op een onderzoek.

Afvallen met eiwitten minder honger
Bron: http://authoritynutrition.com/how-protein-can-help-you-lose-weight/

10KG afvallen met eiwitten

Het is mij overkomen en sindsdien heb ik geen terugval meer gehad. Maar wat moet je dan doen om 10kg af te vallen met eiwitten? En als afvallen met eiwitten zo goed werkt, waarom doet niet iedereen het? Een goede vraag! Helaas heb ik daar het antwoord niet op, maar ik kan je wel vertellen hoe ik 10kg afviel met eiwitten. Dit is wat ik deed:

Week 1 – 2: Twee maaltijden vervangen door eiwittenshakes

Tja… het is niet heel erg natuurlijk allemaal, maar het werkt als een tierelier en het geeft je een ‘jump start’ bij het afvallen. Persoonlijk denk ik dat overgewicht schadelijker is dan een eiwittenshake, dus maak je daar niet teveel zorgen over. Deze eiwittenshakes (korting onderaan artikel) zijn trouwens gemaakt van 100% natuurlijke voedingsstoffen.

Week 3 – 4: Een maaltijd vervangen door eiwittenshakes

In week drie en vier verving ik nog maar één maaltijd door een eiwittenshake. Wel zorgde ik ervoor dat mijn lunch vooral uit natuurlijke eiwitten bestond (eieren, vlees, noten, zuivel, etc). Ik probeerde bij mijn avondmaal zo min mogelijk snelle koolhydraten te eten (aardappels, rijst, pasta, brood).

Week 5 – 6: Zorg dat je voldoende eiwitten per dag binnenkrijgt

De voorkeur heeft natuurlijk om zoveel mogelijk eiwitten uit natuurlijk bronnen te halen, maar ik moet eerlijk bekennen dat het best lastig kan zijn. Daarom heb ik standaard een pot eiwittenshakes in huis, zodat ik kan aanvullen waar nodig.

Volgens de richtlijnen van bijvoorbeeld het voedingscentrum, zou je 0,8 gram per kg lichaamsgewicht aan eiwitten binnen moeten krijgen. Helaas is dit weer zo’n ‘gemiddelde’, want in de praktijk blijkt het dusdanig afhankelijk van verschillende factoren, dat het slechts een greep uit de lucht lijkt te zijn.

En zeker als je wilt afvallen met eiwitten, zul je meer eiwitten binnen moeten krijgen. Mijn ervaring was dat ik het snelst gewicht verloor als ik 30% van mijn calorieën uit eiwitten haalde.

Ik hield trouwens in MyFitnessPal bij hoeveel eiwitten ik binnenkreeg.

Dit moet je weten als je wilt afvallen met eiwitten

Als je wilt afvallen met eiwitten, is het belangrijk dat je veel water drinkt. Dat is het natuurlijk altijd, maar als je wilt dat het eiwittendieet goed werkt is het essentieel. Drink tussen 2 en 2,5 liter water op een dag. Zelf heb ik altijd een flesje water bij me en ik houd bij hoe vaak ik ‘m leegdrink, maar je kunt ook een lege frisdrankfles gebruiken. Mijn artikel over afvallen met water is trouwens ook een aanrader om te leven.

Probeer verder zo min mogelijk ‘snelle koolhydraten’ te eten. Het is niet noodzakelijk om af te vallen, maar ik garandeer je een nog beter resultaat als je het wel doet. Snelle koolhydraten zijn brood, pasta, rijst, aardappelen, koek, snoep, frisdrank, jus ‘d orange, etc. Lees hier over het koolhydraatarm dieet. Ik wil niet té dramatisch doen, maar het zijn de snelle koolhydraten die ons ziek maken.

Wil je écht vlammen? Doe dan iedere ochtend wat oefeningen met behulp van fitness elastieken en je zult je lichaam direct zien veranderen. Bijkomend voordeel is dat meer spiermassa gelijk staat aan meer energieverbruik in ruststand.. dus afvallen terwijl je zit en slaapt ???? Work that muscle!

Maar welke eiwittenshakes moet ik dan hebben?

Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen smaak, maar ik heb de beste ervaringen met deze eiwittenshakes.

Wil je meer tips, begeleiding en motivatie? Contacteer ons.

Leave A Comment